שמירה על תקינותם של כלי רכב המיועדים להסעות
תקינותם של כלי רכב – כאשר מדובר על כלי רכב המיועדים להסעות כגון אוטובוסים או מיניבוסים, ישנם הנחיות ברורות בכל הנוגע לשמירה על בטיחות הנוסעים וכמובן תקינותם של כלי רכב. בחסות משרד התחבורה מתבצעות באופן תדיר בדיקות פתע לחברות הסעה רבות. בדיקות אלו מתקיימות הן בחניוני החברה, שם נבדק כלל צי הרכב והן בדרכים (רכבי בדיקה של משרד התחבורה). חשיבות תקינותם של כלי רכב בכלל ובפרט כאלו המיועדים להסעות, היא גבוהה ביותר. בדיקה זו עשויה לתת את ההבדל וברגע האמת להציל את חיי הנוסעים. בכדי לתת מענה על תקינות הרכבים באופן תדיר, כל חברת הסעות מחויבת לפי חוק לקבוע קצין בטיחות שעבר הכשרה של משרד התחבורה. פעמים רבות, אותו קצין בטיחות עבר קורס מכונאות רכב המותאם לרכבים שאינם פרטיים.
מדי שנה נמצאים ליקויים רבים הקשורים לתקינותם של כל רכב. בעיקר כאשר על כלי רכב להסעות. מדובר על ליקויים שנעים בקשת שבין ליקוי קל לבין ליקוי המסכן את חיי כלל הנוסעים. דוגמאות לליקויים שכיחים: צמיגים שחוקים (בחלקם או כלל הצמיגים) או כאלה שאינם עומדים בלחץ האוויר התקין והקבוע בחוק, פנסי איתות שאינם תקינים, חגורות בטיחות ללא סיגרה מתאימה / שחוקות או בכלל לא קיימות, מערכות בלמים שחוקות ובלויות ועוד רבים. פעמים רבות, רכבים אלו יורדים מהכביש לאלתר ומחייבים בדיקה ותיקון במוסך מוסמך ומאושר על ידי משרד התחבורה (כזה שהעובדים סיימו בהצלחה לימודי מכונאות רכב בדגש על רכבים כבדים ומשאיות). במידה והליקויים אינם מסכנים חיים, ניתנת תעודה המאשרת המשך נסיעה למשך זמן מוגבל ועד הצגת אישור לתיקון הליקויים הקיימים.
תקינותם של כלי רכב בנהיגת חורף
ישנו הבדל משמעותי בין נהיגה בקיץ ובין נהיגה בחורף. בעונת החורף עולים משמעותית כמות תאונות הדרכים ובעיקר אלו הקטלניות. ישנם תקנות ברורות לגבי לחץ האוויר הדרוש בצמיגים, בלמים ועוד. המטרה ברורה, נהיגה בחורף היא מסוכנת בהרבה ויש למנוע ככל הניתן תאונות הנובעות הן מטעות אנוש והן מטעות מכאנית. אחד הדברים העיקריים הנלמדים בכל קורס מכונאי רכב, אלו ההבדלים בין נהיגת חורף לקיץ וכיצד למנוע ליקויים. משרד התחבורה אגב, מחייב אוטובוסים ומשאיות לעבור ולבצע בדיקות חורף ולקבל אישור. אי ביצוע בדיקות אלו מהוות עבירה חמורה על החוק – בדיוק כמשמעות אי – העברת הרכב טסט שנתי.
כאמור, כל אחת מחברות ההסעה מחויבת להעסיק מטעמה קצין בטיחות כלי רכב שתפקידו לוודא כי בטיחות הנוסעים והנהגים תתקיים כשורה. בשל כך, מבצע קצין הבטיחות מספר דברים עיקריים בשמירה על תקינות של כלי הרכב והנהגים במהלך כל השנה:
- דאגה לשמירה ופיקוח על תקינותם של כלי רכב בחברה – ביצוע תיקונים וטיפולים שוטפים בזמן ובמכונים מורשים. דאגה לקבל את כלל האישורים הנדרשים. באוטובוסים המסיעים למשל תלמידים – יש לבדוק תקינות פנים האוטובוס והמושבים – לדוגמה חגורות בטיחות וכדומה. על קצין הבטיחות לוודא במהלך כל השנה שלא קיימים ליקויים ובמידה וכן לתקנם בזמן.
- דאגה להכשרה והסמכת כלל עובדי החברה – על קצין הרכב לקיים באופן תדיר הדרכות והסמכות הנוגעות לנוהלי עבודה, בטיחות בעבודה, השוני בין נהיגת קיץ לחורף וכדומה. בנוסף, מוודא הקצין כי לכל עובד רישיון בתוקף המחודש בזמן.
- חקירתם של תאונות בחברה – על קצין הבטיחות מלבד בדיקת תקינותם של כלי רכב, לבחון ולחקור תאונות שהיו בחברה. יש ללמוד מתאונות אלו ולבצע סקירות מתאימות. את המסקנות מעבירים לכלל הגורמים וכמובן גם לעובדי החברה. במידה והתאונה נבעה ממפגע או ליקוי שניתן היה למנוע, יש ללמוד זאת ולבדוק ששאר כלי הרכב אינם סובלים מאותם הליקויים. בנוסף, יש לבצע רישום מתמיד של כלל המסקנות, המפגעים וכדומה.
- ביצוע פעולות חינוך והסברה – על קצין הרכב לבצע באופן שוטף פעולות המבהירות לנהגי החברה את החשיבות וצורת הנהיגה בכל תקופה וכמובן צורות אחזקה נכונות של כל כלי רכב לפי כללי הזהירות הקבועים בחוק.
כאשר מדובר על תקינותם של כל רכב, ידוע כי כל ליקויי עשוי לסכן את חיי הנהג והנוסעים. בעיקר כאשר מדובר על רכבים המיועדים להסעה. במקרה זה הפוטנציאל גבוה אף יותר ודורש תחזוקה נכונה ובזמן של כלל צי הרכב והנהגים.
שתעבור עליכם הדרך בשלום!